Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OTT JÁRTUNK

Hepatológia 2008
Az Experimentális és Klinikai Kutatások Nemzetközi Orvosi Egyesülete, a Májkutatási Alapítvány és a Májkutatási Társaság 2008. február 20-a és 23-a között rendezte meg Bükfürdőn a Hepatológia 2008 konferenciát, valamint a továbbképző konferenciát gyakorló orvosoknak, asszisztenseknek és nővéreknek 2008. február 19-én. Az idei fő témák a következők voltak: a májbetegségek epidemiológiája és patológiája, krónikus vírushepatitis, alkohol okozta májbetegségek, anyagcsere-betegségek, hepatocellularis carcinoma, májtranszplantáció.
Tavalyi előadásuk után ebben az évben is meghívást kaptak az MDOSZ Tudományos Bizottságának tagjai, akik két előadással vettek részt (Terápiarezisztens ascites miatt műtött májbetegek dietoterápiája és A dietoterápia paramétereinek alakulása az alkoholos zsírmájban [ASH] szenvedő betegek kezelésében). A rangos, háromszáz részvevővel zajló májfórumon a munkacsoportoknak köszönhetően ebben az évben a dietetikusokat öten képviselték (Bonyárné Müller Katalin, Bozóné Kegyes Réka, Fekete Krisztina, Lelovics Zsuzsanna és Tátrai Lászlóné).

Kamarai nap Budapesten
A MESZK Budapesti Területi Szervezete „Együtt az egészségért a biztonságos betegellátásért – Hivatásunk nem változik” címmel 2008. március 18-án tartotta második szakmai napját. A szervezést – a szerény regisztrációs díj még meleg ebédet is tartalmazott – és a programot egyaránt dicséri, hogy a Ferencvárosi Művelődési Központ színházterme zsúfolásig megtelt szakdolgozókkal.
Balogh Zoltán MESZK-elnök megnyitó előadása és Sövényi Ferencné működési nyilvántartásról szóló prezentációja, sajnos, még kivetítés nélkül zajlott, majd lassan a technika is helyreállt. A szervezők lehetőséget kívántak adni mindenkinek, aki előadást jelentett be, így rendkívül tömény volt a program: a délelőtti szekcióban tizenegy, a délutániban tizenkét prezentációt hallottunk. Gyógytornászok, védőnők, szülésznők, diplomás ápolók, gyermekápolók, gondozónők, természetgyógyászok, laboratóriumi analitikusok, gyógyszerkiadó asszisztensek és szakasszisztensek egyaránt bemutatkoztak legfrissebb eredményeikkel. Szakmánkat három dietetikai témájú előadás képviselte a dietetikai protokollok, az internetes tevékenységek és a szociális intézményekben folyó teammunka szemszögéből. A különböző szakmák és szakmacsoportok együttműködése kulcstémája volt a találkozónak, ahogy a kompetenciák, a határterületek és az innováció kérdésköre is. Sokat megtudtunk egymástól és egymásról. Hasznos összejövetel volt.

MDOSZ Tudományos Bizottsága

Terítéken a közétkeztetés
Az OÉTI szervezésében 2008. március 20-án az Országos Tisztiorvosi Hivatal Fodor-termében „Terítéken a közétkeztetés. Új rendeletek – új lehetőségek?” címmel nagy sikerű pontszerző továbbképzés zajlott élelmezésvezetők, szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók és egészségügyi szolgáltatók részére.
A konferenciát dr. Molnár Kornélia helyettes országos tiszti főorvos nyitotta meg, az üléselnök dr. med. habil. Martos Éva, az OÉTI főigazgató főorvosa volt. Vendégelőadóként dr. Ócsai Lajos, az OTH főosztályvezetője és dr. Román Péter, a Magyar Vendéglátó Szövetség alelnöke jelent meg. Az elhangzott előadások a gyermek-, illetve a kórházi betegélelmezés jelenlegi helyzetét mutatták be az aktuális rendeletek tükrében, továbbá jó gyakorlatok, követendő példák felsorolásával a közétkeztetés minőségi javulásának lehetőségeit vázolták.

Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.