Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ÉLELMISZER
Hol jó, hol rossz antioxidánsok?
 

A NewScientist hetilap 2006. augusztus 5-ei számában megjelent Antioxidáns-mítosz: egy orvosi tündérmese című cikk napjainkig vihart kavar (1). Némelyek megtévesztőnek, hihetetlennek és elvetendőnek tartják a benne foglaltakat, mások viszont tudományos érveket sorakoztatnak fel mellette. A szerző azt állítja, hogy a szabad gyököket kémcsőben hatástalanító antioxidánsokat tartalmazó áfonyakapszula, zöldtea-kivonat, C-vitamin pezsgőtabletta, gránátalma-koncentrátum, szőlőmag- és fenyőkéreg-kivonat, valamint a béta-karotin, a szelén, a nagy adagú E-vitamin és társaik a testben hatástalanok vagy csak enyhe hatásúak, s az is előfordul, hogy bajt okoznak. Aligha kell hangoztatni, hogy az egyesült államokbeli cégek felzúdultak, hiszen ebben az országban a felnőttek több mint fele szed efféle antioxidánsokat egészségének megőrzése vagy javítása, valamint életének meghosszabbítása végett, s ez az üzletág több mint húszmilliárd dolláros forgalmat bonyolít le évente.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tudományos vizsgálatok során tiszta (kivont vagy szintetizált) antioxidánsokat teszteltek a kutatók. Például 1992-ben az egyesült államokbeli Nemzeti Rákintézet több mint tizennyolcezer olyan személyt követett hat évig nyomon, akire dohányzás vagy azbesztszennyezés miatt tüdőrák leselkedett. A páciensek felével mindvégig béta-karotint szedettek. Kiderült, hogy a tüdőrák előfordulása 28%-kal, míg a halálozás 17%-kal volt nagyobb a körükben, mint azok között, akik nem kaptak béta-karotint. Hasonló eredményről számolt be ez év januárjában a Mayo Klinika kutatócsoportja is (2). A több mint százezer személy bevonásával végzett felmérésük azt mutatta, hogy a béta-karotin növelte a rosszindulatú daganatok kialakulásának és a miattuk bekövetkező halálozás kockázatát. Az E-vitamint ebből a szempontból hatástalannak találták, s csak a szelén esetében észleltek némi rákellenes hatást. Egy másik amerikai kutatócsoport pedig cukorbeteg nők körében tapasztalta, hogy a C-vitamin gyorsítja az érelmeszesedést. 
A kiegészítésképpen szedett antioxidánsokat védők kiemelték, hogy az említett vizsgálatokat kivétel nélkül tiszta készítményekkel végezték, így nem érvényesülhetett a növényekben (növényi kivonatokban) fellelhető többi anyag hatása. Az antioxidáns ugyanis nem egymagában hat, hanem egyéb vegyületekkel szinergikusan. A texasi Weidler Társaságot képviselő G. Weidler szerint az ételekben nemcsak E-vitamin, azaz alfa-tokoferol van, amellyel a kísérleteket végezni szokták, hanem vele együtt négyféle tokoferol és ugyanennyi tokotrienol. Bár a bélből az alfa-tokoferol szokott felszívódni, a többi a bélben fejti ki antioxidáns hatását, miközben a széklettel kiürül, állítja A. Azzi, a bostoni Tufts Egyetem biokémikusa. Mindebből azt a következtetés vonta le A. Okubena, a Hains Herbal/Health Forever Products munkatársa, hogy a változatos étrendnek, a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek nincs párjuk, ezek nem helyettesíthetők tiszta hatóanyagokkal, ám igenis kiegészíthetők növényi kivonatokkal, amelyek rengetegféle vegyületet, köztük antioxidánsokat is tartalmaznak. Ez a vélekedés alapul szolgálhat a honi gyakorlathoz is.
Mint érdekességet említjük meg, hogy a Liverpooli Egyetemen biokémikusként dolgozó M. Jackson szerint újra kell gondolni a szabad gyökök szerepét. Szerinte ezek a gyökök kis mennyiségben pozitívan hatnak az egészségre, ugyanis arra késztetik a sejteket, hogy enzimjeikkel (katalázzal, szuperoxid-diszmutázzal stb.) sikeresen védekezzenek e kártékony anyagok ellen. Ilyen „edzés” révén az egészséges sejtek jól megbirkóznak a szabad gyökök jelentette kis stresszekkel (a nagyok azonban károsítják őket). Minderre azért van szükség, mert a szabad gyökök képződése nem akadályozható meg, s csak kívülről bejutó antioxidánsokkal nem hatástalaníthatók maradéktalanul. 
Honnan juthat további információkhoz az étrend-kiegészítőkről?
Az OÉTI weboldaláról (www.oeti.hu) lakossági ismertető tölthető le az étrend-kiegészítőkről és hatóanyagaikról. Ezen kívül megtalálható valamennyi hatályos jogszabály, a bejelentéséhez szükséges formanyomtatvány és kitöltési útmutató, a nyilvántartásba vett étend-kiegészítők frissített listája, valamint az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája is.

Irodalom
1. Melton, L.: The antioxidant myth: a medical fairy tale. New Scientist, 2563, 40–43, 2006.
2. Bardia, A., Tleyleh, I. M. et al: Efficacy of antioxidant supplementation in reducing primary cancer incidence and mortality: systematic review and meta-analysis. Mayo Clin. Proc., 83, 23–34, 2008.

Dr. P. T. 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.