Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROMÓCIÓ
Az életmódváltás szerepe és értékelése a koleszterinszint csökkentésében
 

A lipidprofilt befolyásoló klinikai vizsgálatok többsége gyógyszerek hatását elemzi, ezért a sikeres koleszterinszint-csökkentést – orvosok és betegek egyaránt – elsősorban a mesterséges beavatkozás hatásával hozzák összefüggésbe. Ez azonban csak részben igaz, hiszen az ilyen vizsgálatok részvevői természetes módon is befolyásolják vérzsírszintjüket: optimális étrendet követnek, s életmódjukat és egészségmutatóikat meghatározó attitűdjeiket is módosítják. A természetes beavatkozás fontosságára utalnak a Flora pro.activ margarin 2007-es tesztprogramjának eredményei is.

A szív-ér rendszeri betegségek gyakoriságát és halálozását tekintve nemcsak Európában, hanem világszinten is vezető helyet foglalunk el. A megelőzés ezért kulcsfontosságú – manapság ez az egyik legfontosabb feladat az egészségügyi szakemberek számára. A koszorúér-betegség (iszkémiás szívbetegség, ISZB) megelőzésének általánosan elterjedt módja a lipidszintcsökkentő gyógyszerek alkalmazása, de emellett legalább ilyen fontos szerepe van az életmód-változtatásnak is.
Általánosan elfogadott tény, hogy az intenzív életmód-változtatás, a zsírszegény táplálkozás, a testmozgás és a dohányzás abbahagyása csökkenteni képes az LDL-koleszterin plazmaszintjét, s az érröntgenezési eredmények szerint hátráltatja az érbetegségek előrehaladását. Ahhoz, hogy a változtatás sikeres legyen, az egészségügyi szakembernek fel kell ismernie, milyen stádiumban van a beteg a változtatási hajlam szempontjából, s motiváltságát megfelelően időzített információkkal, továbbá megfelelő célok kitűzésével kell fokoznia.

A tesztprogram célja
A Flora pro.activ margarin rendszeres fogyasztásához kötött hathetes tesztprogramot – amelybe háziorvosok hiperkoleszterinémiás betegeit vonták be – úgy tervezték, hogy a részvevők motiváltságát az egészséges életvitelre váltás tekintetében hiteles, tudományos ismereteken alapuló tájékoztatással és személyes kapcsolattartással fokozzák. A tesztprogram legfontosabb célkitűzése az volt, hogy kiderüljön, hogyan értékelik a szakemberek az egészséges életmódra való átállás jelentőségét a koleszterinszint csökkentésében. A program másik lényeges elemeként az igazoltan hiperkoleszterinémiás betegek és az őket kezelő háziorvosok véleményét, tapasztalatát összegezték a növényiszterin-tartalmú, koleszterinszint csökkentésére kifejlesztett funkcionális élelmiszer, a Flora pro.activ margarin fogyasztásával kapcsolatban a hiperkoleszterinémia kezelésében, gondozásában és a koleszterindiétában.

A részvevők jellemzői
A betegek kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy összkoleszterinszintjük ne haladja meg a 8 mmol/litert, s a 20–65 év közötti, célzottan a 25–50 éves korosztályból kerüljenek ki. Ugyancsak fontos szempont volt, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerrel kezelt betegek és a gyógyszeres kezelésben nem részesülők aránya lehetőleg 3:7 legyen. A tesztprogramban végül 43 háziorvos 296 betege vett részt.

A tesztprogram menete és eredményei
Az induláskor a betegek felvilágosító anyagot és koleszterinnaplót kaptak, továbbá a mintaétrend leírásával is ellátták őket A magas koleszterinszint a férfiaknál valamelyest gyakrabban fordul elő (78,7%), mint a nőknél (69,9%), s 41 éves kor felett már fokozottan észlelhető. A legveszélyeztetettebb korosztályban, a 41–50 évesek között az előfordulási arány 77,3%-os. A kóros leletet döntően a háziorvos (78,6%), 7,1%-uknál belgyógyász, míg 5,0%-uknál kardiológus szakorvos észlelte. A tesztprogram végén a betegek kitöltöttek egy kérdőívet, amelynek alapján látható, hogy jellemző volt az a magatartás, miszerint a nagy részük (42,9%-uk) azonnal úgy döntött a magas koleszterinszintjéről értesülve, hogy változtat az életmódján.
A betegek laborértékei alapján tudjuk, hogy a kutatásban végig részt vevő csaknem 300 beteg 10,4%-ának csökkent az LDL-koleszterin-szintje. Az összkoleszterinszint a program alatt átlagosan 12,4%-kal süllyedt. A legnagyobb koleszterinszint-csökkenést az 51–60 éves korosztálynál figyelték meg. A mérséklődő összkoleszterin-szintű betegek alcsoportjában a csökkenés 20,8%, amely a 41–50 éves korosztálynál a legjelentősebb (30,1%).
A trigliceridszint a férfiak 26,2%-ánál, míg a nők 17,6%-ánál csökkent. A plazmaszintje átlagosan 18,7%-kal lett kisebb. A legnagyobb arányú csökkenést (27,2%) a 41–50 éves korosztálynál észlelték.
Demográfiai bontás szerint a 61–71 évesek között a legnagyobb arányú a csökkenés mértéke (15,0%), míg nemek szerinti bontásban a férfiak 16,8%-ánál, míg a nők 10,6%-ánál csökkent az LDL-koleszterin-szint.
A szakemberek értékelése megerősítette: a Nyugat-Európában már több kísérletben tesztelt Flora pro.activ alkalmas arra, hogy bevegyük a koleszterinszint-csökkentő terápiába. Volt olyan kezelőorvos, akinek a véleménye szerint már az megérte, hogy a betegek hat hétig több figyelmet fordítottak saját egészségükre.

Összegzés
A magas koleszterinszintű betegek, akik háziorvosuk tanácsára vettek részt a programban, a hathetes időszak alatt mindvégig alapvető értéknek tekintették a hiteles, tudományos ismereteken alapuló tájékoztatást és a személyes kapcsolattartás lehetőségét. A program ideje alatt a részvevők kissé több mint fele jobban figyelt az étkezésére. A program alatt javult a betegek általános egészségi állapota is, nagy részüknek csökkent a testtömege, valamint normalizálódott a vérnyomása.
A részvevők megerősítették, hogy a Flora pro.activ margarin a kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként jól beilleszthető a koleszterinszintet csökkentő táplálkozásba. Hasznosságát, eredményességét a kezelőorvosok véleménye szerint a betegek belátták.
A hétköznapi körülmények között végzett tesztprogram sikerességét igazolja, hogy a bevont 296 felnőtt összkoleszterinszintje átlagosan 0,77 mmol/l-rel csökkent, amely 12,4%-os csökkenést jelent. Általánosságban elmondható, hogy a teszt alatt csökkent az LDL-koleszterin- és trigliceridszintjük.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.