Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10 DOLOG
amit a medvehagymáról tudni kell


1. A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30–40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma is alkalmas.

2. Egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Tömegesen nő, hazánkban főleg a bükkös erdők aljnövényzetében, de előfordul a gyertyánosokban és tölgyesekben is. Nyugat-Európában tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte az állományt, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban a védett természeti területek (nemzeti park, távvédelmi körzet, természetvédelmi terület) kivételével szabadon gyűjthető.

3. A medvehagyma állítólag onnan kapta nevét, hogy a medvék ették, a téli álom okozta fáradtság utáni erőgyűjtésre. Gyönyörű magyar nyelvünk több névvel is illeti: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sásihagyma, vad fokhagyma.

4. Fehér hagymájából két nagy, tojásdad, a végén kihegyesedő tőlevelet hoz, melyek kora tavasszal jelennek meg és nyár közepére elszáradnak. Leveleit tavasszal szedjük, mielőtt fehér virágai megjelennek, és ha lehet, frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. A hagymája több kisebb gerezdre oszlik, szára és levelei kettétörve fokhagymaillatot árasztanak, ízük pedig a metélőhagymára (snidlingre) emlékeztet, de annál intenzívebb.

5. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Fontos hatóanyagai (allicin, ajoene, adenozin) révén növeli az érfalal tágasságát, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózisveszélyt, izomlazító hatású. A népi gyógyászatban bélférgesség esetén nálunk is régóta alkalmazzák, az egyes kórokozókra, élősködőkre gyakorolt hatását kísérletileg bizonyították. 

6. A népi orvoslás szerint a medvehagyma rendelkezik a fokhagyma minden ismert előnyével, sőt annál kedvezőbb hatású, hiszen több aktív hatóanyagot tartalmaz, illetve olyanokat is, amelyeket a termesztett fokhagyma, vagy annak kicsiny adagja nem. Hagymája több gyógyhatású anyaggal rendelkezik, mint zöld levelei. Vérkeringés-javító hatása a fokhagymáénak többszöröse, emellett fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét. Méregtelenít, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, vértisztító hatású, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, valamint az öregedéssel járó emlékező- és koncentrálóképesség csökkenése ellen is hatásos.

7. Használhatjuk fűszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk. Jellegzetesen erős illatát főzéskor elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Leveleit felhasználva levesnek, főzeléknek, de nyersen salátának is elkészíthetjük. Készíthetünk belőle pestót (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), amit rizses és tésztaételek mártásaként vagy kenyérre kenve tálalhatunk. A németajkúak Bärlauch gyanánt ismerik a medvehagymát. A bajorok füstölt sonkával és párolt savanyú káposztával fogyasztják a medvehagyma gombócot.

8. A szárított levél teaalapanyagként kitart a következő évig. Medvehagyma és bazsalikom keverékéből isteni forrázat készíthető. A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött sötétbarna méz igazi hungarikum. Medvehagyma fűszerolajat (medvehagymát étolajban vagy extraszűz olívaolajban), ecetes medvehagymalét, sőt, medvehagymabort (az apróra vágott levelekből egy maréknyit fehérborban felforralva) magunk is készíthetünk házilag.

9. Vigyázat! A medvehagyma levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő őszi kikerics (Colchicum autumnale) és a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, amely utóbbi halálos mérgezést is okozhat. (Aki látta a Hukkle című magyar filmet, emlékezhet arra, hogyan irtották ki módszeresen ennek segítségével az asszonyok a falu férfinépét.) A 20-25 cm-nél nem magasabb medvehagymát illata alapján azonban a könnyedén beazonosíthatjuk.

10. Mi ez a büdös fokhagymaszag?! – kérdik az Orfű felé tartó országjárók, akik még soha nem láttak medvehagymát. Idén is nagy sikerrel rendezték meg a Medvehagyma-napot április 5-én az orfűi tájház kemencés udvarában, ahol előadások, sütő-főző bemutatók és kóstolók mellett a lokálpatrióta Nagy Bandó András dedikálta Orfűi medvehagyma kincseskönyv című könyvét.

Kovács Ildikó dietetikus
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.