Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OLVASTUK
Halak és tengeri gyümölcsök zsebkönyve

Szerző: Henning Seehusen. Kiadó: M-érték, Budapest, 2005, 128 oldal. Bolti ár: 1499 Ft. 

Ötven tengeri és édesvízi hal, rák és kagyló bemutatását – s velük együtt egy-egy recept leírását – rejti a zsebkönyv az angolnától a vörös álsügérig, segítve az eligazodást a már itthon is egyre bővülő kínálatban. Sajnos, nem ábécérendben követik egymást az édesvizek és tengerek élőlényei (valószínű, hogy a német eredetiben még e szerint sorakoztak), de nem is tematikus csoportosításban olvashatjuk ezeket. Szószedetet is csak a receptekhez kapunk – mindez eléggé megnehezíti a keresgélést, még szerencse, hogy kicsi a könyvecske.
Praktikus tanácsokat olvashatunk azonban a bevezetőben a vásárláshoz, az előkészítéshez, az elkészítéshez és a tálaláshoz, sőt, egy rövid összefoglalót is a hal táplálkozás-élettani jelentőségéről. Egyértelmű, hogy a szakácskönyvíró szerző a téma nagy tapasztalattal és tudással bíró ismerője. A zsebkönyv erőssége az egymással helyettesíthető halak bemutatása és a halfogyasztók tízparancsolata.
A kötet végén képes áttekintést találunk a termékcsoportokról, de adattáblázatot csak a tisztítási veszteséggel kapcsolatban kapunk (ez azonban hiánypótló lehet). Tápanyagértékeket a halfajok leírásánál közöl a szerző, míg a kagylók és a rákok esetében, valamint a recepteknél nem.
Összességében háziasszonyként hasznos és gyakorlatias összeállításnak tartom, dietetikusként kicsit kevesebb információt találtam benne a vártnál.

Kovács Ildikó dietetikus
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.