Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DIETETIKA

Dietetikai szolgálat Győrben
 
A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ezerhétszáztizennégy ággyal működik. A kórházban 1971 óta van Központi Diétás Szolgálat. A főiskolai képzés bevezetése után külön osztályként, az osztályvezető dietetikus irányításával végzik munkájukat a dietetikusok. 1985-től a szolgálat neve Központi Dietetikai Szolgálat, amely jelenleg tizennégy fővel dolgozik. Pék Sándorné 1985 óta vezeti a szolgálatot. 1997-ben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a dietetikusi képzés hetvenöt éves évfordulója alkalmából kiemelkedő szakmai és táplálkozási tanácsadói munkájának elismeréseként diszoklevéllel jutalmazta. Tevékenysége elismeréseként a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kétszer nyerte el a Kiváló dolgozó címet.
 
A Központi Dietetikai Szolgálat égisze alatt hány dietetikus dolgozik, és szervezetileg hová tartoztok?
Kórházunkban hosszú múltra tekint vissza a dietetikai szolgálat, hiszen már 1971 óta működik, igaz, akkor még diétás nővérekkel. Területileg különböző osztályokon dolgoztak, de a központi szolgálathoz, a vezető diétás nővér irányítása alá tartoztak. Amikor az új konyhát üzembe helyezték (1981-ben), az EDR, az egyéni tálcás tálalás bevezetésével szükségessé vált, hogy a dietetikusokat területileg egy helyre, a Központi Diétás Szolgálatba csoportosítsuk. Így az élelmezési üzem területén külön helyet kaptunk, innen látjuk el ma is osztályos, gondozói és élelmezési feladatainkat. 1985-től a szolgálat neve Központi Dietetikai Szolgálat, s jelenleg tizennégy tagja van. Közülük ketten diétás asszisztensek. A szolgálat vezetője a vezető dietetikus, a munkáltatói jogkört az ápolási igazgató gyakorolja.


Hogyan sikerül ellátni egy nagy kórházban, sőt, ha jól tudom, a járóbeteg-szakrendelésen is a dietetikai feladatokat?
A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház három telephelyen működik. A dietetikusok feladatai négy munkaterületre összpontosulnak: Központi Dietetikai Szolgálat, betegosztályok; élelmezési osztály és járóbeteg-szakrendelés.
Természetesen ennyi területen, ilyen ágyszámmal, kb. kilencvenfajta diétatípus mellett csak úgy tudjuk a feladatainkat megfelelően ellátni, ha szigorú munkarend és beosztás szerint dolgozunk. A vezető dietetikus havi és napi munkabeosztást készít, helyettesítési lehetőségekkel. Például az ambuláns betegek részére kijelölt napokon kerül sor diétás tanácsadásra. Hétfő kivételével mindennap délelőtt felnőtt cukorbetegek, míg hétfő délután cukorbeteg gyermekek részére van táplálkozási konzultáció. Csütörtök délelőtt pedig a gyermekgasztrológiai szakellátás keretében is dietetikai tanácsadást nyújtunk. Minthogy mindig azonos időpontokban, meghatározott dietetikusok végzik a diétás tanácsadást, így a havi vagy esetenként a napi beosztás alapján a jelenlegi létszámmal ez megoldható. Ezeken a napokon a gondozós dietetikusok betegosztályos feladatait napi beosztás alapján a többi kolléganő látja el.

 
Az élelmezési osztályon milyen feladatokat végeztek?
Ahhoz, hogy munkánk során az elmélet és a gyakorlat egysége összhangban legyen, fontosnak tartjuk az élelmezési osztályon végzett feladatokat is.
A kvantitatív étrendek összetételét kiírjuk a diétás szakács részére. Ellenőrizzük a különleges étrenden levő betegek részére kiírt diétás ételek elkészítésének technológiáját. Javaslatot teszünk új diétás technológiai eljárások, korszerű termékek bevezetésére. Így kerültek az étlapra például különböző zöldség- és húsfelfújtak, búzakorpás és lenmagos pogácsa, búzacsírás almafelfújt és piskótarolád, szezámmagos sült csirke stb.
Beosztás alapján minden tálalás előtt ellenőrizzük a tálaláshoz előkészített diétás ételeket ételféleség és mennyiség szerint. Összeállítjuk az alkalmazottak diétás étrendjét, s az ételosztó lapon kiírjuk az alkalmazotti ebédlő részére. Elvégezzük a kóstolási teendőket, kiírjuk az esetleges pótrendeléseket (reggelire, ebédre és vacsorára), s ezt jelezzük a műszakvezető szakácsnak.
Négyhetes forgóétlappal dolgozunk. Étlapjaink az alapétrendből kiindulva kilencvenfajta diétatípusra készülnek (a diétás cukorbetegeket is beleszámítva). Természetesen nem minden nap van szükség az összes diétára. Átlagosan kb. ötven–hatvan diétatípussal dolgozunk.

 
Miből áll az osztályos munka?
Minden dietetikushoz meghatározott betegosztály, gondozó tartozik. Helyettesítésük havi, illetve napi beosztás alapján történik
Az osztályon a kezelőorvossal együttműködve diétás anamnézist készítünk. A beteg megváltozott tápanyagszükségletének megfelelően, a kezelőorvossal megbeszélve, meghatározzuk a diétát. Folyamatosan gondoskodunk a beteg állapotától függő tényleges tápanyagszükséglet kielégítéséről. Figyelemmel kísérjük a kvantitatív és különleges étrenden levő betegek ellátását.
Összeállítjuk az intenzív diétás ellátásra szoruló betegek étrendjét, gondoskodunk a szükséges tápanyagszámítások elvégzéséről, adatokat gyűjtünk a betegek tényleges tápanyagfogyasztásáról, s erről tájékoztatjuk a kezelőorvost. Külön figyelmet fordítunk a cukorbetegekre. A megfelelő energia- és szénhidráttartalom figyelembevételével elkészítjük az étrendjét, gondoskodunk arról, hogy a kijelölt osztályokon a cukorbetegek az energia- és szénhidráttartalom kiszámításával kapják kézhez a napi étrendjüket.
A beteget megtanítjuk a helyes étrend összeállítására, a megfelelő konyhatechnológia alkalmazására. A diétára szoruló betegeknek a kórházból való távozás előtt minden esetben diétás tanácsot adunk. Erről nyilvántartást vezetünk.
Szükség esetén a diéta elsajátítása érdekében felvesszük a kapcsolatot a beteg hozzátartozóival.
Lehetőség szerint részt veszünk az orvosi viziteken. A laboreredmények függvényében javaslatot teszünk a diéta módosítására. Alkalmanként részt veszünk – ellenőrzésképpen is – az étkeztetés lebonyolításában az osztályokon.
 
Mivel tudjátok még hatékonyabbá tenni munkátokat?
A betegek részére – a diéták könnyebb elsajátítása érdekében – diétás leiratokat, prospektusokat készítünk. Valamennyi diétatípusra (amelyekkel munkánk során találkoztunk) vannak ismertetőink. Ezek számítógéppel formázott diétás leiratok, többségük képekkel van illusztrálva. A különböző diétára szoruló betegeket ellátjuk írásos útmutatókkal, amelyeknek a fénymásolása, sokszorosítása az osztályokat terheli.  
A dietetikusok folyamatosan részt vesznek továbbképzéseken, tudományos rendezvényeken, kongresszusokon, ezzel teremtjük meg szakmai naprakészségünket.
A jobb és hatékonyabb kommunikáció érdekében a Központi Dietetikai Szolgálat munkatársai osztályértekezleteken számolnak be az adott terület diétás ellátásának helyzetéről, a betegek véleménye alapján az ételek mennyiségéről, minőségéről és változatosságáról.
 
Milyen gyakran van ilyen értekezlet?
Osztályértekezletet akkor tartunk, amikor a diétás ellátással és munkánkkal kapcsolatos problémák összegyűlnek (kb. negyedévenként), s ezeket meg kell beszélni. Ha a felmerülő probléma megoldása sürgős, akkor a napi munka befejezése előtt megtárgyaljuk.
 
Erdélyi Aliz dietetikus
erdelyializ@t-online.hu
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.