Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROMÓCIÓ
A margarin esete a növényi szterinekkel


A növényi szterinek a természetben előforduló anyagok, amelyek táplálkozásunk természetes részei. A növényekben a sejthártya szerkezetéért és működésének fenntartásáért, míg élelmiszereinkben, így a velük dúsított margarinban a koleszterinszint csökkentéséért felelnek.
A növényi szterinek java részét kémiailag már azonosították, biológiai hatásuk ismeretes, s az is tudható róluk, hogy funkcionálisan előnyös tulajdonságaikat az elfogyasztott élelmiszer révén képesek kifejteni.
A növényi szterinek a növényi olajok és a növényi olaj alapú margarinok természetes alkotóelemei. Szabad zsírsavészter vagy glükozid formában találhatók meg a gabonafélék magjában, az olajos magvakban és a zöldségekben. A három legáltalánosabb növényi szterin a béta-szitoszterin, a kampeszterin és a sztigmaszterin. Szerkezetük rokon a koleszterinével, s a növényekben ugyanazt a szerepet töltik be, mint a koleszterin az emberi szervezetben: a sejthártya szerkezetét és működését tartják fenn.
Az európai, úgynevezett nyugati étrenddel napi 150 mg növényi szterint fogyasztanak el az emberek, míg Japánban és Mexikóban 400 mg-ot (1). A vegetáriánus személy átlagos napi növényiszterin-fogyasztása 550 mg (2). Az ajánlott napi 2–3 gramm azonban nem juttatható be szervezetünkbe egyszerűen, még növényi eredetű táplálékban gazdag étrenddel sem. (Összehasonlításképpen: a dió és a mandula 100 grammjában 270–310 mg, míg a mogyoróéban 119 mg növényi szterin van, illetve kb. százötven alma vagy négyszázhuszonöt paradicsom tartalmazza a napi ajánlott növényiszterin-mennyiséget.) Tehát ahhoz, hogy elégséges mennyiség kerüljön a szervezetünkbe, olyan élelmiszert célszerű fogyasztani, amely hozzáadott növényi szterint tartalmaz.

Csökkenti a koleszterinszintet
A növényi szterinek koleszterincsökkentő hatása az 1950-es évek óta ismeretes – ezt többek között rendes és magas koleszterinszintű embereknél, cukorbetegeknél, koleszterincsökkentő terápiában részesülőknél és iszkémiás szívbetegeknél mutatták ki.
A növényi szterinnel dúsított Flora pro.activ margarin az első olyan margarinfajta, amelynek rendszeres fogyasztása kb. 10%-kal csökkenti a vér teljes és LDL-koleszterin-szintjét kiegyensúlyozott, változatos étrend és egészséges életmód részeként. A gyártó ezzel a margarinnal segíti elő, hogy a fogyasztók mindennapi étkezéseik során a növényi szterinekkel dúsított élelmiszerekkel járuljanak hozzá a koleszterinszint csökkentéséhez.
Egy 2003-ban készült, negyvenegy vizsgálatot összegző metaanalízis szerint napi 2-3 gramm növényi szterin fogyasztása átlagosan 10%-kal csökkenti az LDL-koleszterin-szintet (3). Mint kiderült, a napi 3 gramm feletti fogyasztás már nem jelent értékelhető koleszterinszint-csökkenést. Három adag (30 g) Flora pro.activ margarin elfogyasztásával napi 2,25 g növényi szterin jut a szervezetbe.
A növényi szterinek koleszterincsökkentő mechanizmusának egyik leglényegesebb vonása, hogy gátolja a bélben a koleszterin egy részének felszívódását: csökkenti az LDL- koleszterin-szintet, míg a HDL- koleszterin-szint és a trigliceridszint nem változik.

Az egészséges étrend részeként
A növényi szterineket tartalmazó ételeket ne az egészségtelen táplálkozás ellensúlyozásaként fogyasszuk! A kiegyensúlyozott és változatos étrend telített zsírokban, cukorban és sóban szegény, ellenben gyümölcsben és zöldségben gazdag. A növényi szterinnel dúsított Flora pro.activ fogyasztásával – az egészséges étrend részeként – a vér koleszterinszintje egyértelműen csökken, miközben nem kerül sor fokozott zsír- és energiafelvételre. A növényi szterinek, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek hatása – tudományos eredmények alapján – napjainkra bizonyított tény.

Irodalom
1. Cerqueira, M. T., Fry, M. M. et al.: The food and nutrient intakes of the Tarahumara Indians of Mexico. Am. J. Clin. Nutr., 32, 905–915, 1979.
2. Vuoristo, M., Miettinen, T. A.: Absorption, metabolism, and serum concentrations of cholesterol in vegetarians: effects of cholesterol feeding. Am. J. Clin. Nutr., 59, 1325–1331, 1994.
3. Katan, M. B., Grundy, S. M. et al.: Efficacy and safety of plant stanols and sterols in the management of blood cholesterol levels. Mayo Clin. Proc., 78, 965–978, 2003.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.