Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2008.  2. szám – TARTALOM

01 - Gondolatok a genetika és a táplálkozás kapcsolatáról [2]
02 - A táplálkozás és a szűrővizsgálatok nőgyógyászati daganatoknál [4]
03 - A stressz levezetésének szokásai egyetemisták körében [6]
04 - Európai kompetenciák és teljesítményjelzők dietetikusok számára [8]
05 - Dietetikai irányelvek a kardiovaszkuláris szekunder prevencióban [9]
06 - A Civil Szigetre látogatók táplálkozási szokásai [10]
07 - Hazai müzliválaszték [12]
08 - Edukációs hétvége a Törpökért [14]
09 - A 2007. év dietetikusai [16]
10 - Mit kenjünk a kenyerünkre? Vaj kontra margarin [19]
11 - Rézkalauz [20]
12 - Felmérés Európa kórházaiban és szociális otthonaiban [21]
13 - Szövetségünk [22]
14 - Egymástól tanultunk [23]
15 - Dietetikusi kompetenciák Európában [24]
16 - Hol jó, hol rossz antioxidánsok? [26]
17 - Funkcionális élelmiszerek a patikában [27]
18 - Ismétlődő élelmiszer-biztonsági teendők, higiéniai oktatás [28]
19 - Halak és tengeri gyümölcsök zsebkönyve [29]
20 - Az enterális és parenterális táplálás vezérfonala [30]
21 - 10 dolog, amit a medvehagymáról tudni kell [31]
22 - 2008/2. szám szerzői [32]
23 - 2008!2. szám támogatói

Kedves Olvasók! 

http://storage1.morguefile.com/images/storage/r/rosevita/lowrez/_MG_3413.jpgRepül az idő, már a népszavazáson, a Húsvéton és az órák átállításán is régen túlvagyunk. Az egészségügyben nem szűnnek a változások, a reformok és ellenreformok, miközben helyt kell állnunk a betegágy mellett ugyanúgy, mint más területeken. Legtöbbünk a helyi problémák megoldásával van elfoglalva, mégis, legalább hosszú távon a nagyvilághoz kell mérnünk magunkat, így az európai dietetikusi kompetenciák és teljesítményjelzők ismeretét minden kollégánk számára fontosnak tartjuk.
A genetika és a táplálkozás kapcsolata olyan izgalmas területnek ígérkezik, amely szakmánk szempontjából meghatározó lehet a közeli jövőben. A nutrigenomika alapján esély nyílik az egészség megtartásának és számos betegség megelőzésének az eddigiekhez képest újszerű megvalósítására, felhasználva az egyén genetikai bázisának és a tápanyagok erre gyakorolt hatásának összefüggéseit. A géntechnológia alkalmazása hatékony eszköz annak megértésében, hogy a tápanyagok milyen mechanizmussal módosítják a szövetekben végbemenő folyamatokat.
Amivel pedig a jelenben foglalkozunk: megismerjük és alkalmazzuk a protokollokat, tanácsadást tartunk, táboroztatunk, kutatjuk az egyetemisták és fiatal felnőttek táplálkozási szokásait, vizsgáljuk a szűrővizsgálatok hatékonyságát, figyeljük az élelmiszerek címkéit (konkrétan a müzliket) – nem utolsó sorban kiegyensúlyozottan táplálunk-táplálkozunk.
Szellemi táplálékul tavaszi lapszámunkat ajánljuk.

Kovács Ildikó főszerkesztő




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.