Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2008. 1. szám – TARTALOM

01 - Dietetikai protokollok a gyulladásos bélbetegségek kezeléséhez [2]
02 - Reológiai mérési módszerek diszfágiás étrendben [4]
03 - Elválasztás, hozzátáplálás [6]
04 - Egyetemisták egészségmagatartása – és ami mögötte van [8]
05 - Különböző sertésfajták fogyasztása hallgatók között [10]
06 - Étolajok választéka [12]
07 - Kiegészítő tápszer fogyasztásának hatása idős betegekre [14]
08 - Probiotikumok – a legújabb kutatási eredmények és a jövő [16]
09 - Daganatmegelőző táplálékok [18]
10 - Molibdénkalauz [19]
11 - Viva Las Vegas! [20]
12 - Dietetikusok lehetőségei betegklubokban és -egyesületekben [22]
13 - A telítetlen zsírsavak szerepe a táplálkozásban [24]
14 - Szövetségünk [25]
15 - Beszámoló a DIETS EPG munkamegbeszéléséről [27]
16 - Dr. Szakály Sándor professzorra emlékezünk [28]
17 - Platform a címkézésről. Piktogramok a gyorsétteremben [29]
18 - Az étrendi megszorítások öregedés során és betegségben [30]
19 - 10 dolog, amit a gyömbérről tudni kell [31]
20 - 2008/1. szám szerzői [32]
21 - 2008/1. szám támogatói
22 - Jó tudni a majonézről!

Kedves Olvasók!

Szomorúan kezdődött ez az év: elveszítettük Szakály Sándor professzor urat, aki szakértőként segítette szerkesztőbizottságunk munkáját már egy évtizede. Emberként, kutatóként és lapszerkesztőként egyaránt hiányozni fog, nyugodjék békében.
Reméljük, hogy a tavalyi tartalmi bővítés minden kollégánk tetszését elnyerte. Az idén is hat lapszámunk jelenik meg, a 3–4. összevont szám lesz, amely a nyári szabadság ideje alatt sem engedi, hogy teljesen szakmai információk nélkül maradjunk. Aki szeretne mindegyikhez hozzájutni, ne feledkezzen meg a tagdíj rendezéséről február végéig.
Itt a lehetőség, hogy ki-ki eldöntse, hogy mit szeretne folyóiratunkban olvasni. Nem kell mást tennie ehhez, mint 2008. március 15-éig kitöltve elküldeni a kiadó címére a lapunkban található kérdőívet. A beküldők közül sorsolás révén öten-öten nyerhetnek naptárt és protokollt, a fődíj ingyenes regisztráció a IV. Szakmai Napra. A kérdőív innen is letölthető, és kitöltve e-mailben beküldhető.
Az olvasói igények alapján alakítjuk majd ez évi rovatszerkezetünket, de néhány újítást máris bevezettünk. Napjainkban slágertéma az élelmiszerek címkézése, jelölése, az Irányadó Napi Beviteli Érték fogalma. Feladatunk a fogyasztók ezzel kapcsolatos tájékoztatása, s ehhez Címkézés rovatunkban igyekszünk a legfrissebb információkkal szolgálni.
A listákat mindenki szereti. Különösen táplálkozási, főként fogyókúrás témakörben számos ilyen kering az interneten és olvasható a női magazinokban. Új rovatunk – a TOP 10 – a szakirodalom feldolgozása alapján, ám szubjektíven – a teljesség igénye nélkül – közelít táplálkozási témákhoz, bizonyos szempontok alapján állítja sorrendbe az élelmi anyagokat, élelmiszereket. Ebben a számban a legjobb daganatmegelőző táplálékok listáját adjuk közre.
Megújult szerkesztőbizottságunk továbbra is várja az ötleteket, javaslatokat, kritikákat és cikkeket minden kedves olvasónktól.

Kovács Ildikó főszerkesztő




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.