Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A CSONTVELŐ-TRANSZPLANTÁLT BETEGEK ÉTRENDJE

A csontvelő-transzplantáció gyakorlata igen különbözik a parenchimás szervek átültetésétől, azonban diétás jelentősége talán ennek a legnagyobb. Csontvelő-transzplantációt kórházunkban 1992 óta végeznek. Körülbelül nyolcszáz beteg esett át ilyen műtéten, amely nagy odafigyelést igényel minden téren. Ezúttal az élelmezést emelném ki, s megpróbálok rövid áttekintést nyújtani arról, hogy mivel segítjük a beavatkozás sikerét.

Műtét előtt a betegeket fehérje- és vitamindús étrenddel készítjük fel az elkövetkezendő hetekre-hónapokra. Mivel a műtét előtt teljesen lecsökkentik a fehérvérsejtek számát, ennek következtében a szervezet védekezőképessége gyakorlatilag megszűnik a fertőzésekkel szemben. Tehát olyan ételeket kell adni a betegnek, amelyek kizárják, hogy a táplálékkal valamilyen kórokozó jusson a szervezetbe. Ez az időszak a transzplantációtól számított egy-két hónapig tart. Ezalatt csak főtt ételt adunk az osztályra, amelyet egyénenként becsomagolva autoklávban 120 Celsius-fokon, 1,2 atmoszférás nyomáson sterilizálunk. Tehát az ételeket úgy kell kiválogatni, hogy az említett hőbehatást kibírják. Tapasztalatunk szerint ennek a levesek, a főzelékek, a burgonyapüré és az apró húsból készült ételek felelnek meg a legjobban. Nem alkalmasak a szelethúsok, a rizs, a sült burgonya és a sütemény.

Amikor a sejtszám három napon keresztül ezer felett van, a beteg étrendjét a következőképpen bővítjük:
1. nap: sterilizált étrend + napi egy pohár Danon kefir.
2. nap: az étrendet nem sterilizált, de átforralt húslevessel bővítjük.
3. nap: a megszokott étrend mellett nem sterilizált burgonyapürét adunk.
4. nap: az egyik étkezésre nem sterilizált, de magas hőfokon átmelegített ételt adunk.

Ettől kezdve a beteg úgynevezett félsteril környezetben van, s természetesen az étkezése is ehhez igazodik. Az OÉTI által laboratóriumban (csíraszám tekintetében) bevizsgált élelmiszereket kapnak a betegek.
Húsok, húskészítmények. Frissen főtt és sült húsokat kaphatnak, valamint ellenőrzött gyártású májkrémet és húskrémet.
Tej, tejtermékek. Tartós tejet (dobozos, alacsony csíraszámú) csak forralva fogyaszthat.
Ellenőrzött kockasajtot, kempingsajtot, tömlőssajtot, natúr kefirt is ehet.
Tojás. Csak főtt állapotban, tíz perc hőkezelés után fogyasztható.
Zöldség - főzelékfélék. Nyers állapotban egyik sem fogyasztható, de főve, sütve vagy rakott formában bármelyik.
Italok. A kiválasztásnál figyelembe kell venni, hogy a hőkezelés után milyen mértékig őrzik meg az eredeti ízüket, színüket stb. Ennek megfelelően tapasztalataink szerint a teát és a szűrt gyümölcsleveket részesítjük előnyben.

Fűszerezés
A beavatkozás következtében kialakult szájnyálkahártya-tünetek miatt csípős, maró fűszereket nem adunk. Az ízesítőanyagokat főzés közben adjuk az ételekhez. Az utánfűszerezés tilos!
A csontvelő-transzplantáció során súlyosan károsodik a nyálkahártya: fájdalmas lesz, hányingert, hányást és ételundort okoz, vagy az ízérzés megváltozásával jár. Mindez csökkent tápanyagfelvételre vezethet, valamint a felszívódás károsodása miatt a tápanyagok hasznosulása tovább csökken. Ez nagy súlyvesztést, kiszáradást idézhet elő. A súlyvesztéssel csökken a teljesítőképesség, amely tovább rontja a betegség várható kimenetelét.

Az étrend összeállításánál fontos feladat a beteg megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal való ellátása, valamint az éppen fennálló tünetek étrendi kezelése:
- Étvágytalanság: gyakori, kis mennyiségű ételek adásával gondoskodunk a bőségesebb energia- és fehérjefelvételről.
- Íztévesztés: figyelembe kell venni a betegek bizonyos ételekkel szembeni ellenállását, például húsokat csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem kíván enni, ezért az ízesítésre jobban oda kell figyelni.
- Szájnyálkahártya-gyulladás: figyelemmel kell lenni az ételek kémhatására. A nagyon savas ételek csípik a beteg száját, s ez fájdalmat okoz, ezért nem tudnak enni. Külön figyelmet érdemel az ételek konzisztenciája: előnyben kell részesíteni a levesek, főzelékek, főzelékpürék és mártások adását.
- Hányinger, hányás: hideg, kis menynyiségű ételeket adunk a betegeknek. Ilyenkor az intenzív illatú és ízű ételek adását lehetőleg kerüljük.
- Hasmenés: a tápanyagok pótlása olyan ételek kiválasztásával történik, amelyek a fennálló tüneteket enyhítik, s gondoskodunk a folyadékfogyasztásról.
A transzplantáció első napjától kap a beteg intravénás TPT-t. Ez a gyógyszertár által összeállított, speciális infúzió, amely személyre szabott, figyelembe véve a beteg testtömegét és alapbetegségét.
A teljesen parenterális táplálást alkalmazzuk, amikor a beavatkozás szövődményeként graft versus host betegség lép fel. Ekkor szájon át semmit sem kap a beteg a súlyos nyálkahártya-sérülés és felszívódási zavar miatt. A javulással párhuzamosan, fokozatosan bevezethető az orális táplálás.
Az emberek energia- és tápanyagszükségletének fedezése egészségesen is nagyon fontos, de ez betegség, különösen olyan beavatkozás esetén, amikor az alkalmazott kezelés károsítja az emésztőrendszert, illetve az elfogyasztott étel a beavatkozás kimenetelét befolyásolja, fokozottabb odafigyelést igényel.
Csak a megfelelő táplálékkal ellátott beteg képes a kezeléseket elviselni és az energiát a betegség leküzdésére hasznosítani.

Simon Gézáné dietetikus
Szent László Kórház
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.