Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SZÖVETSÉGÜNK

Bükfürdői konferencia

2008. március 6-a és 8-a között került megrendezésre „Étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, különleges táplálkozási célú élelmiszerek és gyógynövények az egészséges táplálkozás és életmód tükrében” címmel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének III. Szakmai Napja. A Smed-erg Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-vel közösen szervezett háromnapos program keretében nívós előadások hangzottak el különböző témák jeles szakembereitől, akik érintették a jogszabályalkotás és a hiteles fogyasztói tájékoztatás aktualitásait is. Az előadásokat követően számos kérdés került megvitatásra. A zárónap utolsó programjaként az „Étrend és ami kiegészíti” címmel megrendezett fórumon részt vett dr. Martos Éva (OÉTI), Varjúné dr. Bogdán Mária (OGYI), dr. Bérczi Isván (MÉKISZ) és Antal Emese (MDOSZ). A két estén színvonalas programok – majorette, tűzijáték, nőnapi vízparti, tánc és ajándéksorsolás – szórakoztatták a részvevőket.

Vezetőségi értekezlet
2008. március 31-én, hétfőn az MDOSZ budapesti irodájában került megrendezésre ez évi második vezetőségi értekezletünk. Ezúttal a szövetség további terveiről, pénzügyi helyzetéről és humánpolitikai kérdésekről, a lezajlott márciusi III. Szakmai Nap értékeléséről és a májusi – a közétkeztetés és élelmezés kérdéseivel foglalkozó - IV. Szakmai Nap szervezéséről, valamint együttműködésekről, pályázatokról, szakmai programokról és az MDOSZ aktivitásairól esett szó.

MTV – Baba Tévé
A Magyar Televízió felkérésére március elején öt dietetikus tagunk közreműködött a Baba Tévé műsorának felvételeiben. A szövetségünk irodájában felvett öt adáshoz a kóros soványság-túlsúlyos gyermekek (Fekete Krisztina), gabonapelyhek és tápanyagértékeik (Györki Niké), gyermekeknek csomagolt termékek (Melinda Sanchez-Jankó), étkezési tanácsok várandós anyukáknak (Szász-Győző Zsuzsanna), valamint szoptatós anyukák étkezése (Zágor Judit) témákban készültek interjúk. Az adások márciusban és áprilisban láthatók az m1-en.

Sajtótájékoztatók
A közeledő húsvétra készülődvén a hagyományokhoz tartozó húsipari termékek fogyasztásával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót 2008. március 4-én a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A „HU, de finom a magyar sonka” címmel rendezett összejövetelen a hússzövetség információkat adott a sajtó megjelent képviselőinek a hazai húsipar helyzetéről, a várható piaci folyamatokról, a húsvéti termékpalettáról és arról, milyen helyet foglal el a hús az egészséges étrendben. A húsfogyasztás témájában meghívottként Antal Emese elnök tartott tájékoztatót „Mérlegen a hús – mennyit, hogyan, miért?” címmel.
2008. március 5-én tartott sajtótájékoztatót az Édességgyártók Szövetsége a húsvéti ünnepek megnövekedett édességvásárlása és -fogyasztása kapcsán. Sánta Sándor ÉSZ-elnök tájékoztatójából megtudhattuk, hogy fogyasztásunk az utóbbi években a nagyobb kakaótartalmú, minőségi csokoládék javára növekszik, s ez örvendetes. Elhangzott az is, hogy a kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszer-ipari követelménynek, amelynek alapján forgalomba kerülhetnek, azonban élvezeti értékük kisebb, mint a csokoládéból készülteknek. A csokoládé táplálkozástudományi szempontjairól Horváth Gabriella tartott tájékoztatót.

Kardiometabolikus találkozó
A Magyar Kardiometabolikus Alapítvány és az International Chair on Cardiometabolic Risk közös rendezésében került sor a Nemzetközi Kardiometabolikus Találkozóra február 15-én Budapesten. A program első részében a Kardiometabolikus Centrumok nemzetközi akkreditációjáról volt szó, míg a második felében került sor a tudományos szimpóziumra, amelyen neves hazai és külföldi szakemberek vettek részt. E szakmai eseményen szövetségünket Antal Emese és Henter Izabella képviselte.

Új szolgáltatás – Média Monitoring
Az MDOSZ-nek fontos célkitűzése, hogy tagjaival folyamatos és naprakész kommunikációt folytasson, ezért kiemelt feladatnak tekintjük, hogy a táplálkozás, a dietetika, az egészségügy és az egészséges életmód témájában megjelenő legfrissebb híradásokról és publikációkról is folyamatosan tájékoztatást nyújtsunk. Január óta heti rendszerességgel megjelenő gyűjteményünk elsősorban az online médiában megjelent anyagokat gyűjti csokorba és juttatja el e-mail címmel rendelkező tagjainak elektronikus levélben. E szolgáltatásnak nem célja, hogy befolyásolja a szakmai tevékenységet és nézeteket, tartalma nem feltétlenül tükrözi szövetségünk szemléletét, nincs sem szakmai, sem tudományos szempontból megszűrve. Kizárólag információs forrásnak szánjuk, hogy a dietetikusok széles körű tájékozottságra tegyenek szert a médiában megjelentekről.

Egészségügyi kommunikációs konferencia
„Marketing public relations és reklám az egészségügyben” címmel rendezte XI. Országos Konferenciáját az Egészségügy + Üzlet internetes portál 2008. február 21-és és 22-én Budapesten. Elhangzott témák: az egészségügyi reform kommunikációja; egészség-, betegség- és életmódmarketing; online kampányok; az orvos- és patikalátogatás szerepe az értékesítésben. Szövetségünket Antal Emese üléselnökként és Kovács Ildikó előadóként képviselte.

A Magyar Kórházszövetség konferenciája
2008. április 2-a és 4-e között Debrecenben, a Kölcsey Központban került megrendezésre a Magyar Kórházszövetség XX. Konferenciája. A szervezők ezúttal is igyekeztek szakmai programjuk összeállításakor az egészségügy legaktuálisabb témáit összegyűjteni, amilyen az európai egészségpolitika, a kórházak a szerkezetváltás után, a gazdasági társasággá alakulás, a rehabilitáció helyzete és jövője, az ápolás helyzete hazánkban. Április 3-án szövetségünk főtitkára, Henter Izabella tartott előadást „Az egészségügyi szerkezetváltás hatása a betegélelmezés körülményeire” címmel. A prezentáció összehasonlította a Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara és az MDOSZ 2005. évi közös felmérését a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság és szövetségünk tavalyi közös vizsgálatával.

MDOSZ-iroda
Tájékoztatjuk a tisztelt kollégákat, hogy szövetségünk irodája 2007. szeptember 1-jével elköltözött. Új címünk: 1092 Budapest IX. kerület, Ferenc körút 2–4., 3. emelet 24. Telefonszámunk: 269-2910, fax-számunk: 210-9075. Hétfőtől csütörtökig 8.00–16.00 óráig, pénteken 8.00–12.00 óráig érhető el, ahol változatlanul Szász-Győző Zsuzsanna és Fonyó Mónika segít az érdeklődőknek. Az ettől eltérő időpontokban a beérkező faxokat, e-maileket vagy üzeneteket természetesen fogadni tudjuk. Szövetségünk e-mail címei: mdosz@mdosz.hu, emese.antal@mdosz.hu, izabella.henter@mdosz.hu, zsuzsi.szasz-gyozo@mdosz.hu és monika.fonyo@mdosz.hu.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.