Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ADATBANK
Lisztek és lisztkeverékek választéka 

A gabonaőrlemények előállítása

A szakszerűen tárolt és megfelelően előkészített (tisztított, kondicionált és pihentetett) különböző gabonákból malmi úton őrléssel és részleges héjeltávolítással nyernek finom szemcséjű termékeket. Az őrlési folyamat célja általában a magbelső és a héjrész különválasztása, ehhez az aprítási és osztályozási műveleteket meghatározott sorrendben alkalmazzák. A különböző hamutartalmú és szemcseméretű őrleménytípusokat az őrlés során keletkező frakciók megfelelő arányú keverésével állítják elő. A nagyobb héjtartalmú őrlemények (Graham-búzaliszt, teljes őrlésű búzaliszt) és az étkezési búzakorpa gyártásakor nagyobb tisztító hatást eredményező technológiát alkalmaznak. A különböző lisztek az őrlés mértékétől függően korpatartalmukban, szemcsenagyságukban, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmukban térnek el egymástól. Lisztkeverékeket az élelmiszeripar – a fogyasztói igényeknek eleget téve – állít elő különböző gabonákból segéd- és járulékos anyagokat felhasználva.
Háztartásunkban, konyhánkban kézi- vagy elektromos malom, ill. pelyhesítő segítségével igényeink szerint eltérő arányú őrleménytípusokat is készíthetünk. A keverési arányok ismeretében az 1. táblázat segítségével az egyedi lisztkeverékek tápanyagtartalma kiszámítható, ill. becsülhető.

Adatbank
A malomipari termékek közül a búza-, a rozs- és a kukoricaőrleményekről, valamint a hántolt rizsekről és borsókról a Magyar Élelmiszerkönyv 2-61. számú irányelve rendelkezik, amelynek 3. kiadása 2007-óta hatályos (1). Ezen irányelvnek nem tárgya a hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb táplálkozási meg élettani hatású anyagokat, továbbá egyéb gabona lisztjét keverékként tartalmazó búza-, rozs- és kukoricaőrlemény. Jelen adatbankunkban (1. táblázat) az élelmiszerkönyv vonatkozó szabályozása alá tartozó termékek közül a lisztőrleményekkel foglalkozunk, ezenkívül szerepel amaránt-, árpa-, csicseriborsó-, hajdina-, kókusz-, köles-, lencse-, mandula-, rizs-, sárgaborsó-, szelídgesztenye-, szója-, szőlőmag-, tönkölybúza- és zabliszt, valamint ezek kereskedelemben gyakrabban kapható keverékeinek főbb tápanyagértékei.
Étkezési keményítőként ismeretes a burgonya lisztjeként nyert burgonyakeményítő, a nyílgyökérliszt (Maranta arundinacea) és a tápiókaliszt (manióka, Manihot esculanta), valamint élelmiszer-ipari adalékanyagként a guármagliszt (guárgumi, E 412) és a szentjánoskenyérliszt (Ceratonia siliqua, E 410). 

Folytatás és táblázatok az ÚJ DIÉTA 2009/1. számában.

Vági Zsolt dietetikushallgató, Lelovics Zsuzsanna dietetikus
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.