Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROMÓCIÓ
Mit tartalmaz az élelmiszer?


Az élelmiszerek összetevőlistáján és a tápértéktáblákon levő információk mindannyiunk számára fontosak. Manapság már egyre több gyártó érzi felelősségének, hogy átfogó tájékoztatását nyújtson, ezért termékeik összetevőin túl tápanyagtáblázat is rákerült a csomagolásra. A fogyasztói tudatosság növekedése olyan trend, amelyet az Unilever sem hagyhat figyelmen kívül, így a vállalat csatlakozott az Európai Unió önkéntes tápérték-címkézési kezdeményezéséhez.
 

Összetevőlistát természetesen minden terméknél kötelesek a gyártók feltüntetni, amely csökkenő mennyiségi sorrendben mutatja a termék alkotóit. Tápanyagadatokat azonban csak akkor kötelező megadni, hogy az adott termékből egységnyi mennyiség (általában 100 g) mennyi energiát, fehérjét, szénhidrátot (ebből cukrot), zsírt (ebből telített zsírt) nátriumot és rostot tartalmaz, ha a termék csomagolásán van olyan állítás, szövegezés, amely a termék egészségre való hatásával foglalkozik.
2007-től a nagyobb gyártók, köztük az Unilever is, önkéntes jelölési rendszert is bevezetnek a fogyasztók jobb tájékoztatásáért. A termékek csomagolásán a jelenleginél teljesebb formában tüntetik fel az adott élelmiszer összetételére vonatkozó legfontosabb tápanyag-információkat. A fogyasztók így egyszerű, objektív és egységes információkhoz juthatnak arról, mit tartalmaz az adott étel vagy ital, így segítve őket, hogy tudatosabban döntsenek az étrendjükről. A rendszer lényege, hogy a csomagoláson látható lesz a termék egy adagra vetített energia- (kilokalória-) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyagszükségletének – ez az ún. irányadó napi beviteli érték (INBÉ) – hány százalékát teszik ki.
Ha egy vásárlóban bizonyos termékkel vagy összetevőivel kapcsolatban mégis kételyek merülnek fel, érdemes felhívni a gyártó cég információs vonalát, esetleg egy független harmadik fél (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet [OÉTI], Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat [ÁNTSZ] vagy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége [MDOSZ]) véleményét kikérni.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.