Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AZ ÉV DIETETIKUSAI

A 2007. év terápiás dietetikusa – Gyurcsáné Kondrát Ilona 
1978-ban szerzett diplomát, azóta az Országos Korányi TBC Intézetben dolgozik, 1985 óta vezető dietetikusként. Az MDOSZ-be megalakulásakor belépett, tizenhárom éve vezetőségi tag, jelenleg az ellenőrző bizottság vezetője.
Szakterülete a diabétesz. Első könyve 1998-ban jelent meg a cukorbetegségről, azóta is több kiadvány szerzője, társszerzője. Legutóbbi könyvtémája az egészséges fogyókúra és a daganatos betegek étrendje. 2004 óta minden csütörtökön kétórás diétás tanácsadást tart a 77 Elektronika központjában. Tizenkettedik éve oktatja a diabetológiai szakápolókat (OKJ-képzés) dietetikára. 1986 óta tart előadásokat a Korányi Diabetes Klub rendezvényein, az utóbbi években a klub működésével kapcsolatos feladatokat is ellátja. Részt vesz a XXII. kerületi Diabetes Klub munkájában is. Harmadik ciklusban elnökségi tagja és szakmai tanácsadója a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének. Dietetikát oktat, vizsgáztat a Juvenilis Diab Help Alapítvány edukátorképző tanfolyamán. Ötödik éve végez rizikószűrést a XXII. kerületi Baross Gábor telepi Általános iskolában.
Előadást, oktatást tizenhét rendezvényen tartott 2007-ben. Publikációi jelentek meg a Diabetes folyóiratban, a Budapesti Cukorbetegek három lapszámában, a Medicus Universalisban és az Új Diétában. Magazinokba is rendszeresen ír, így a Kiskegyed Konyhájában havonta olvashatók cikkei a testtömeg-karbantartásról, zsíranyagcsere-zavarokról és diabéteszről, de a Nők lapja Egészség, a Diéta és Fitnesz, valamint a Velvet is felkérte az elmúlt évben cikkírásra. Az interneten a Mindmegette portálon publikál.

A 2007. év élelmezésvezetője – Gyuricza Ákos 
1997-ben szerzett dietetikusi diplomát a Pécsi Tudományegyetemen. Az elmúlt tizenegy évben dietetikusként és élelmezésvezetőként egyaránt dolgozott. Jelenleg vállalkozó, fő tevékenységként élelmiszer-biztonsági (HACCP) rendszerek dokumentációjával és felülvizsgálatával foglalkozik.
Az Új Diéta szerkesztőbizottságának 2007-óta tagja, az Élelmezés rovatot vezeti. Az elmúlt évben rendszeres meghívott előadója volt az MDOSZ road-show-nak, az ÉLOSZ-nak, a KÖZSZÖV-nek és különböző betegkluboknak is. Közreműködött a lisztérzékenyek életminőségét javító jogszabálytervezet előkészítésében.
Rendszeresen részt vesz az élelmezési munkacsoport munkájában. 2007 legfontosabb feladata a betegélelmezés javítását célzó kormányrendelet előkészítése volt. A kórházi nyersanyagnormával kapcsolatban értékes számításokat, elemzéseket végzett, normaemelési javaslatot készített a 67/2007. (VII. 10.) GKM–EüM–FVM–SZMM együttes rendelet melléklete (napi energia- és tápanyag-beviteli, illetve élelmiszer-felhasználási ajánlások csoportos étkeztetésben részesülők számára) alapján.
2007 folyamán összesen tizenöt szakcikke jelent meg az Új Diéta és az Élelmezés folyóiratokban. Ezenkívül tizenkét – táplálkozási témájú – rövid cikket készített a Nestlé Magazin megbízásából a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében. A Melania Kiadói Kft. felkérésére könyvfejezetet írt a húsokról és a húskészítményekről, publikált továbbá a Pulzus folyóiratban is. Szövetségünk kérésére számos újságírói megkeresésre válaszolt az élelmezési norma, a gyermekek, valamint a munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatban.

A 2007. év tudományos dietetikusa – Henter Izabella 
Huszonnyolc éve dolgozik dietetikusként, 2002-ben egészségügyi menedzseri végzettséget is szerzett, hogy az MDOSZ főtitkári teendőit szakszerűbben tudja végezni.
2007-ben részt vett a kórházélelmezés javítását célzó intézkedések előkészítésében. 2002 óta több alkalommal kezdeményezte felmérések készítését szakmánk megismertetése érdekében. A továbbképző road-show-n tartott előadások és a program moderálása során sok újdonsággal és gyakorlatban alkalmazható fogással ismertette meg a kollégákat.
Tagja az Ápolási Szakmai Kollégiumnak, ahol – többek között – a dietetikai protokollokat menedzseli. Két külhoni rendezvényen szerepelt előadóként, társszerzőként. Itthon 2007-ben tizenhat előadást tartott. Hat cikk első szerzője, valamint egy könyvfejezet társszerzője.
Az ESPEN (Európai Klinikai Táplálási Társaság) guideline-ok összefoglalójának fordításában, adaptálásában nagy szerepet vállalt. Az MDOSZ vállalkozói tanácsadó szolgálatának kialakításán folyamatosan dolgozik. A DIET TEA English Speaking Club – előadással egybekötött, informális angol nyelvi teadélután-sorozat – ötletgazdája, valamint a kilenc alkalommal megtartott klubdélután szervezője, előadója és aktív részvevője.
Receptfüzet és táplálkozási ajánlás szerzőjeként hozzájárult a Magyar Rákellenes Liga „Mert hiszem, hogy van holnap” kampányához a helyes életmód szerepének hangsúlyozásával. Szakmai elhivatottsága és folyamatos önképzése révén a szakmai fórumokon és a médiában is képviselni tudja a dietetikus hivatást és a bizonyítékokon alapuló ismereteket.

A 2007. év tudományos dietetikusa – Kovács Ildikó 
Huszonöt éve végzett dietetikusként, 1992-ben élelmiszer-mérnöki, 1997-ben marketing szakközgazdászi diplomát szerzett. Tizenöt éve vállalkozó, az Alimenta Bt. ügyvezetője. Megalakulása óta tagja az MDOSZ-nek, többször töltött be vezetőségi tisztséget. Az Új Diéta szerkesztőbizottságát 2005 szeptembere óta vezeti ismét. 2007-ben az Új Diétában, az Élelmezésben, a Hivatásunkban és a Szívbarát Híradóban publikált, összesen tizenöt cikk szerzője vagy társszerzője. Sajtó alá rendezte az MDOSZ protokolljait és konferenciaköteteit. Több 2007-ben zajló kutatási program vezetője, köztük az Egyetemisták Egészséges Táplálkozásért (EGYET Program) és a Nők testképe, önértékelése és elégedettsége életmódjával felméréseké.
Szakterülete a táplálkozási prevenció, a lapkiadás és szerkesztés, valamint az internetes kommunikáció. Naprakészen tartja a www.diet.hu és www.ujdieta.hu weboldalakat. Az Egészséges Magyarországért Egyesület programigazgatója, weboldalának és folyóiratának szerkesztője 2003 óta. 2006-tól a MESZK honlapjának és Hivatásunk című folyóiratának szerkesztésében is közreműködik. Az Algida jégkrémszakértője, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság vezetőségi tagja, honlapjának szerkesztője.
Az elmúlt évben tizenhárom előadást tartott konferencián, és egy továbbképzést szervezett Diabétesz 2007 – életmód és kezelés címmel. Aktívan részt vett a Sz.É.P. szűrőprogramokon, a Civil Szigeten és számos más egészségnapon, ahol dietetikus hallgatókat vont be önkéntesként a tanácsadói tevékenységbe. A dietetikusokat a www.dietetika,lap.hu és www.dieta.lap.hu linkgyűjteményeken is menedzseli.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.