Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KUTATÁS
Felmérés Európa kórházaiban és szociális otthonaiban
 

A Táplálási Napot (Nutrition Day) az ESPEN, a táplálásterápiáért felelős európai társaság (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) hívta életre 2006-ban. Európa országaiban már a felhívás évében 748 kórház, illetve ápolási otthon 16 455 betege vett részt a tápláltsági állapot felmérésben, 2007-ben pedig húszezernél is több beteg.
Hazánkban 2006-ban hét kórház vett részt ebben a felmérésben, négyszáz beteg adatait rögzítve, 2007-ben csupán mintegy százötven beteg tápláltsági állapotát mérték fel.
A Nutrition Day keretében 2008. január 31-én a betegek önkéntes alapon, kérdőívek kitöltésével szolgáltattak fontos információkat a kórházi étkeztetésre vonatkozó egyéni tapasztalataikról. A kutatás a betegek testtömegének változására, illetve kezelésük bizonyos részleteire is kitért. A megkérdezettek rajzos kérdőívet töltöttek ki az e napon elfogyasztott étel és folyadék mennyiségéről. A felmérésben csak azok a tizennyolc év felettiek vehettek részt, akik ezen a napon reggel hét és másnap reggel hét óra között fekvő betegként tartózkodtak az osztályon.
A felmérés nyomán létrehozott adatbázis segítséget nyújt az egészségügyi intézményeknek a betegek táplálását optimalizáló további, tudományos alapokon nyugvó lépések meghatározásához. Idén hazánkban először a kórházak mellett a szociális otthonokban lakók is részt vettek a tápláltsági állapot felmérésében. Ehhez a betegeken, a hozzátartozókon kívül az ellátó-gondozó személyzet, valamint az egységvezetők (pl. ápolási igazgató, osztályos főnővér) szolgáltattak adatot a validált kérdőíveken, mivel az információgyűjtés kiterjedt az osztály profiljára vonatkozó adatokra, a humánerőforrásra és a táplálás, valamint étkeztetés szervezési kérdéseire is. Az adatelemzést – Cox regressziós és logisztikus regressziós analízist alkalmazva – a Bécsi Egyetem Orvosi Statisztika Tanszéke végzi.
Ebben az évben Európa-szerte mintegy tizenötezer fő adatait rögzítették a központi adatbázisban, amelynek nagy előnye lesz, hogy az összesítések és értékelések után az érintett intézmények nemcsak a saját adataikról szereznek tudomást, hanem a profiljuknak megfelelő osztályok összesített adatait is megismerhetik mind a teljes hazai, mind az európai adatbázisból, tehát referenciaadatok is lesznek. 

Magyarországról a korábbi évek aktivitását felülmúlva több mint ötezer kórházban ápolt (134 osztály) és szociális otthonban élő (36 intézmény) adata került a központi adatbázisba. A szervezés és lebonyolítás a Nestlé Healthcare Nutrition üzletág támogatásával valósulhatott meg. A klinikai táplálás területén új szereplőnek számító Nestlé nagy hangsúlyt fektet a kutatásokon alapuló kommunikációra, amely a hitelesség záloga – ezért e nap jelentőségét felismerve gondos tervezés és szervezőmunka után a szakma összefogására kérte a dietetikusokat. A felmérésben nyújtott segítséget és közreműködést minden elkötelezett dietetikusnak és szakdolgozónak köszönjük – megmutattuk, hogy nemzetközi szintén is komoly eredményt tudunk felmutatni.

Lelovics Zsuzsanna dietetikus, dr. Figler Mária
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.