Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HIRDETÉS
A frukto-oligoszacharidok a bélflóra táplálásáért


Szervezetünk immunrendszerének megfelelő állapota egészségünk alapja. A test védekezőrendszerének működésében a bélflóra összetétele kiemelten fontos, mivel immunrendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található, és szoros összefüggésben áll a jótékony bélbaktériumok tevékenységével. E hasznos baktériumtörzsek aktivitását optimális táplálkozás révén kedvező irányba tudjuk befolyásolni olyan étrenddel, amely rosttartalma által tápanyagot szolgáltat a vastagbél flórájának.

Miért olyan fontosak a rostok?
Az élelmi rostok a táplálékban levő komplex poliszacharidok (összetett szénhidrátok), amelyek az emberi szervezet számára nem emészthetők, csupán a vastagbélben élő baktériumok képesek a részleges lebontásukra.
A vízben oldódó rostok (pektinek, béta-glükán, inulin, némely oligoszacharid stb.) jótékony hatással vannak a szénhidrát- és zsíranyagcserére, s késleltetik bizonyos tápanyagok (pl. glükóz, koleszterin) felszívódását (1).
A vízben nem oldódó rostok közé tartozik a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin. Ezek a jó bélműködést támogatják, megkötik a mérgező anyagokat, csökkentik a vastagbélben uralkodó nyomást, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a tápláléknak a bélcsatornán keresztül való áthaladását, s ezzel segítik a rendszeres székletürítést.

Miben segítenek minket a hasznos bélbaktériumok?
Szükség van rájuk a gyomor-bél rendszer optimális működéséhez (2),
csökkentik a (legfőképp a rotavírusos fertőzés és az antibiotikumok szedéséhez társuló) hasmenés, valamint a székrekedés kockázatát (3),
segítenek lebontani a toxikus és felesleges anyagokat,
a rostok egy részét rövid szénláncú zsírsavakká bontják, amelyek a vastagbél sejtjeit táplálják, s csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát,
serkentik az immunrendszert,
gátolják más káros (patogén) mikroorganizmusok elszaporodását.

Milyen tényezők károsíthatják a hasznos bélbaktériumokat?
Antibiotikumok szedése (4), kemoterápia, radiológiai kezelés, stressz, helytelen táplálkozás vagy kóros állapotok a bélbaktériumok pusztulását okozhatják.
A bélflóra egyensúlyának megbomlása betegségekre vezet. Ennek jelei: az ellenálló képesség csökkenése, fáradtság, emésztési zavarok, felszívódási problémák, allergiás reakciók, bőrproblémák (pszoriázis, akne, ekcéma).

Mik azok a prebiotikumok?
A prebiotikumok olyan természetes, szerves, nem emészthető tápanyagok (rostok), amelyek serkentik vastagbélben található, számunkra fontos baktériumtörzsek szaporodását és/vagy aktivitását, ezáltal segítik a szervezet egészségi állapotának javítását (5). Prebiotikuomok közé tartozik: inulin, laktulóz, oligoszacharidok többféle fajtája (frukto-oligoszacharid, glukóz-oligoszacharid).
Bizonyos prebiotikumok már az emésztőrendszer kezdeti szakaszában lebontódnak, így nemcsak a hasznos baktériumoknak szolgálnak tápanyagul, hanem a patogéneknek is. A frukto-oligoszacharidok olyan vízben oldódó rostok, amelyek kizárólag a hasznos baktériumtörzsek (laktobacilusok és bifidobaktériumok) szaporodását segítik (6, 7).

A frukto-oligoszacharidok hatásai az általános egészségi állapotra:
• A rostok egy részét rövid szénláncú zsírsavakká (SCFA) fermentálják, amelyek a vastagbél (hám-) sejtjeit táplálják, s preventív szerepük van a vastagbélrák kialakulásában (8).
• Segítenek megelőzni a székrekedést és a hasmenést (a rövid szénláncú zsírsavak fokozzák a víz és az elektrolitok visszaszívásást, ezáltal segítik a hasmenés kezelését, s csökkentik a hasmenéssel járó kiszáradás veszélyét.
• Támogatják az immunrendszert.
• Segítenek csökkenteni bizonyos típusú daganatok kockázatát.
• Segítenek a glükóztolerancia javításában.
• Csökkentik a bélrendszeri nyálkahártya-sorvadást és a hasi diszkomfortérzést (9).
• Nem kötődnek ásványi anyagokhoz (például kalciumhoz), így sok rosttal ellentétben nagyobb mennyiségben fogyasztva sem csökkentik a kalcium felszívódását, sőt, bizonyos kutatások szerint fokozzák azt, s növelik a csontsűrűséget (10).

Összefoglalva elmondható, hogy ha naponta fogyasztunk rostokat és kiemelten frukto-oligoszacharidokat, bélflóránk egészségét támogathatjuk. Mivel ez a típusú prebiotikum csak a hasznos baktériumtörzsek számára szolgál tápanyagul, rendszeres napi fogyasztásával sokat tehetünk emésztőrendszerünk és immunrendszerünk megfelelő működéséért.
Nem csupán számunkra fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, hanem bélflóránk számára is.
Bélflóránk egészsége – egészségünk alappillére.

Irodalom
1. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. 5, 2008 URL: http://www.diet.hu/index.php?content=114 (2009. április 10.)
2. Pap, Á., Demeter, P.: Probiotikumok a diétás kezelés hatékony kiegészítői a gasztroenterológiában. Hippocrates, 2, 78, 2006. URL: http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VIII/2/078.htm (2009. április 10.)
3. Farnworth, E. R.: The evidence to support health claims for probiotics. J. Nutr. 138, 1250S–1254S, 2008.
4. Quigley, E., Quera, R.: Small intestinal bacterial overgrowth: roles of antibiotics, prebiotics, and probiotics. Gastroenterology, 130, 2, S78–S90, 2006.
5. Pan, X., Wu, T. et al.: Influence of oligosaccharides on the growth and tolerance capacity of lactobacilli to simulated stress environment. Lett. Appl. Microbiol., 48, 3, 362–367, 2009.
6. Kelly, G.: Inulin-type prebiotics – a review: part 1. Altern. Med. Rev., 13, 4, 316–330, 2008.
7. Macfarlane, G. T., Steed, H. et al.: Bacterial metabolism and health-related effects of galacto-oligosaccharides and other prebiotics. J. Appl. Microbiol., 104, 2, 305–344, 2008.
8. Kontraszti, M: Az élelmi rostokból származó zsírsavak élettani hatása. Új Diéta, 3-4, 20–23, 2001.
9. Goetze, O., Fruehauf, H. et al.: Effect of a prebiotic mixture on intestinal comfort and general wellbeing in health. Br. J. Nutr., 100, 5, 1077–1085, 2008.
10. Fukushima, Y., Kumagai, A.: Prevention of osteoporosis by foods and dietary supplements. Chocolate malt drink MILO: nutrition in children and calcium absorption. Clin. Calcium, 16, 10, 1706–1713, 2006.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.