Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROMÓCIÓ
Funkcionális élelmiszerek a patikában


Mindannyian szeretünk enni. Ki jobban, ki kevésbé. Vitathatatlan, hogy az evéssel szükségletet elégítünk ki: táplálék formájában pótoljuk a létezésünkhöz szükséges tápanyagokat. Közismert tény, hogy a megfelelő táplálkozás alapvetően fontos a jó egészség megőrzésében. Az is köztudomású, hogy egyes élelmiszerek különösen jó hatással vannak bizonyos élettani folyamatokra. A funkcionális élelmiszer fogalma többek között ezt is magában foglalja. 

Mit jelent pontosan a funkcionális élelmiszer fogalma? Az elnevezést és az ezt alapul tekintő élelmiszer-ipari minősítési és eljárási szabályzatot elsőként Japánban írták le és vezették be. Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon túlmenően a szervezet egy vagy több célfunkciójára kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy jobb egészségi állapot vagy kedvezőbb közérzet elérését segíti.
Olyan élelmiszerekről van tehát szó, amelyeknek meghatározott egészségügyi előnyeik vannak. A kidolgozott minősítési szabályzat alapján a funkcionális élelmiszerek forgalmazását mindenütt engedélyezéshez kötik a világon. Egy szakértői bizottság elbírálja, hogy a pontos leírással ellátott, gyógyszernek nem minősülő élelmiszernek valóban a kívánt biológiai hatása van-e, s beilleszthető-e a hagyományos étrendbe. Ha mindenben megfelel a szigorú elvárásoknak és előírásoknak, úgy joggal illeti meg a funkcionális élelmiszer megnevezés.

A funkcionális élelmiszerek fajtái, a növényi szterinek és hatásuk
Nagyon sok mindennapi élelmiszer tekinthető funkcionálisnak, hiszen olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeknek a pozitív élettani hatását alapos, átfogó tudományos tanulmányokkal bizonyították.
A funkcionális élelmiszerek egyrészt lehetnek természetesek, amelyekben eredendően számottevő mennyiségű bioaktív anyag van (pl. alma, bogyós gyümölcsök, zöldségfélék, zöld tea), másrészt lehetnek az élelmiszeripar által előállított, fejlesztett termékek, amelyekben a tápanyagokon túl egy vagy több, kedvező élettani hatású anyag van.
A Flora pro.activ margarin esetében a funkcionalitást a koleszterinszintre gyakorolt hatása jelenti, ugyanis napi 30 g-ja a benne található növényi szterineknek köszönhetően hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet egészséges életmód, valamint nagy zöldség- és gyümölcstartalmú, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás részeként. A növényi szterin természetes formájában csak nagyon kis mennyiségben fordul elő az élelmiszerekben. Összehasonlításként: naponta körülbelül százötven almát kellene megennünk ahhoz, hogy annyi növényi szterinhez jussunk, amennyi 30 g Flora pro.activ margarinban található.
A Flora pro.activ margarin a benne található növényi szterineknek köszönhetően akár 10%-kal csökkentheti az LDL- (rossz) koleszterinszintet, s ha áttérünk a kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra, akkor a csökkenés akár 15%-ot is elérhet.
Hogyan csökkentik a növényi szterinek a magas koleszterinszintet? Leegyszerűsítve úgy, hogy gátolják a bélben a koleszterin egy részének felszívódását. (Kevesebb koleszterin szívódik fel, s több választódik ki, míg a növényi szterinek csaknem teljes mennyisége távozik a szervezetből.)

Miért van szükségünk funkcionális élelmiszerekre?
Sajnos, korunkban egyre nagyobb mértékben kell számítanunk káros környezeti hatásokra, a levegő, a talaj és a víz szennyezettségére, így valamennyien fokozott mértékben ki vagyunk téve ezeknek az ártalmaknak. Ahhoz, hogy ezeket a hatásokat ártalmatlanítani, gyengíteni tudjuk, támogatnunk kell szervezetünk közömbösítő rendszerét. Ennek egyszerű és eredményes módja lehet étrendünk megfelelő összeállítása. A funkcionális élelmiszereknek sok olyan élettani hatásuk van, amely túlmutat a tápanyagok közvetlen szerepén.

Hiteles termék – hiteles hely
A hazai kiemelkedően sok szív- és érrendszeri betegség népegészségügyi problémának tekintendő. Minthogy e betegségeknek a magas koleszterinszint az egyik fő kockázati tényezőjük, ezért nem hangsúlyozható eléggé a szűrés fontossága, s annak tudatosítása, hogy magas értékek esetén milyen fontos az életmódváltás és az étrend átalakítása. Ennek jegyében az egészségügyi berendezéseket gyártó Roche (Magyarország) Kft. és az Unilever Flora pro.activ márkája új koleszterinszűrő akciót indít a patikákban. A szűrésen részt vevőknek és a patikákba betérőknek alkalmuk nyílik arra is, hogy olyan funkcionális élelmiszerekkel ismerkedjenek meg, amelyeknek bizonyítottan helyük van a koleszterinszint-csökkentő terápiában.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.