Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ADATBANK
Növényi eredetű, tejtípusú termékek választéka


Bevezetés

Napjainkban az alternatív táplálkozási formák térhódítása, a különböző diéták megkönnyítése, valamint a régiónként előforduló tejhiány végett egyre inkább előtérbe kerülnek a különböző növényi alapanyagokból készült, tejtípusú készítmények (plant milk). Fontos megjegyezni, hogy nem tejtermék-imitátumokról van szó, hanem olyan, tisztán növényi eredetű termékekről, amelyek elsősorban alternatívát jelenthetnek olyan esetekben, amikor a fogyasztó nem akar (vegetarianizmus bizonyos irányzatai) vagy nem tud (laktózintolerancia, tejfehérje-allergia) tejet, tejterméket fogyasztani. A fogyasztók leggyakrabban a szójatejjel azonosítják ezt az élelmiszercsoportot, de a mellékelt adatbank jól mutatja, hogy a piaci termékkínálat folyamatosan bővül, számos innováción alapuló termék kerül forgalomba különböző növényi alapanyagok felhasználásával.

A növényi „tej”
Az élelmiszeripar számos növényből készít tejtermékeket helyettesítő készítményeket. Legelterjedtebbek és legismertebbek a szójából (Glycine soja) készült termékek. Ezeket keleten már több ezer éve gyártják és fogyasztják. A nyugati kultúrában a második világháború után terjedtek el a szójából készült élelmiszerek. Számos élelmiszer tartalmazza alap- vagy adalékanyagként a szóját vagy bizonyos összetevőit. Kiváló ipari feldolgozhatósága és beltartalmi értékei miatt készítenek belőle olajat, hús- és húsipari termékeket helyettesítő élelmiszereket, fermentált termékeket és étrend-kiegészítőket is. A növényi tejek közös táplálkozás-élettani jellemzője, hogy a tehéntejnél kisebb biológiai értékű a fehérjéjük, nagyobb a szénhidráttartalmuk, valamint kedvezőbb a zsírsavösszetételük. Ezenkívül tartalmaznak élelmi rostokat, ám kivétel nélkül koleszterinmentesek. A fogyasztói igényeknek eleget téve a szójából készült termékekhez hasonló élelmiszereket gyártanak még zabból, rizsből, kölesből és búzából, s említést érdemel a kókuszpálma terméséből készült tej is. A mellékelt tápanyagadatbankban (1. táblázat) a felsorolt nyersanyagokból készült tejtermékeket helyettesítő élelmiszerek lelhetők fel. 

Folytatás és táblázat az ÚJ DIÉTA 2009/2. számában.

Vági Zsolt dietetikushallgató, Lelovics Zsuzsanna dietetikus




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.