Vissza a nyitólapra
KERES 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ADATBANK
Hazai müzliválaszték
 

A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza, amely svájci dialektus szerint Müesli, azaz pépecske. A XIX. század végéig a svájci pásztorok mindennapi étele volt a kásafélékből, friss és aszalt gyümölcsökből, tejből, valamint dióból álló keverék. A táplálkozástudomány és a korszerű táplálkozás számára éppen száz évvel ezelőtt fedezte fel Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867–1939) zürichi körzeti orvos, aminek köszönhetően a müzli meghódította a világot.
Az orvos receptje szerinti klasszikus müzli a következőkből készül: két evőkanál gabonapehely (zab-, köles- vagy búzapehely), két evőkanál tejszín vagy joghurt, egy evőkanál aprított mogyoró vagy mandula, egy friss reszelt alma, egy teáskanál citromlé, méz, barnacukor, ízlés szerint melasz és tej. Ennek az összeállításnak a tápanyagtartalma 9,2% fehérje, 21% zsír és 46,4% szénhidrát.
Az elmúlt másfél évtized során hazánkban is polgárjogot nyert a müzli, talán túlzottan is – napjainkra az egészséges táplálkozás egyik szimbólumává vált. A müzlik és a gabonapelyhek egyre kedveltebbek a magyarok körében, különösen a hölgyek, a fiatalok – 15–29 éves korosztály – és a felsőfokú végzettségűek táborában hódít (1).
A Magyar Élelmiszerkönyv a müzliről nem rendelkezik, s nincs az élelmiszer-ipari szakirodalomban sem egységes állásfoglalás a termékcsoportról. Tápérték szempontjából egyértelműen előnyösebbek azok a müzlik, amelyek nem vagy csak csekély mértékben tartalmaznak hozzáadott cukrot, s nem nagy a zsírtartalmuk. Nem való a müzlibe a csokoládé, a csokidarabkák, a mesterséges édesítőszer(ek), a hozzáadott cukor, a térfogatnövelő szer(ek) és más, mesterséges adalék(ok). A természetazonos aromákkal ízesített termékek helyett célszerű valódi gyümölccsel készült terméket választani.
A fogyasztók általában szeretik az édes ízt: a felmérések azt mutatják, hogy a vevők müzliből is inkább az édes ízűt választják, így a gyártók is igyekeznek kiszolgálni ezt a törekvést – nem sokat törődve a müzli potenciálisan meglevő és igazolt egészségvédő hatásaival (2).
A reggeli ételek piacán gyorsan népszerűvé vált gabonapelyhek más eljárással készülnek, mint a müzli (3). A termékek és termékcsoportok különbözőségére érdemes felhívni a fogyasztók figyelmét.

1. táblázat A hazánkban gyakrabban kapható müzlik tápanyagtartalma (100 g) (4)
táblázat letöltése

Irodalom
1. Növekvő népszerűségnek örvendenek a müzlik és gabonapelyhek Magyarországon. GFK, 2006. URL: http://www.gfk.hu/sajtokoz/articles/200604261200.htm (2008. február 1.).
2. Andersson, A., Tengblad, S. et al: Whole-grain foods do not affect insulin sensitivity or markers of lipid peroxidation and inflammation in healthy, moderately overweight subjects. J. Nutr., 137, 1401–1407, 2007.
3. Lelovics, Zs.: Gabonapelyhek és tápanyagértékeik. Új Diéta, 1, 8–9, 2007.
4. Lelovics, Zs.: Élelmiszer-adatbank. A Magyarországon forgalomban lévő gyakoribb élelmiszercsoportok tápanyagainak táblázata és jellemzői. Kézirat, 2005.

Lelovics Zsuzsanna dietetikus
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Hungary License.